Крај радне недеље обележило је и предавање “Дигитално насиље-сачувај се” које је одржано у одељењу IV 4. Деца у све ранијем узрасту почињу да користе дигиталне уређаје, а број деце и младих који свакодневно користе интернет у сталном је порасту, и у свету и код нас. За генерације које су рођене и одрастају у дигиталном добу, дигитална комуникација представља уобичајен, па чак и доминантан облик комуникације.

 

Шта је дигитално насиље ?

Дигитално насиље (енг. cyberbullying) је коришћење дигиталне технологије (интернета и мобилних телефона) с циљем да се друга особа узнемири, повреди, понизи и да јој се нанесе штета.

 

 

Заинтересовани малишани четвртог разреда одговарали су на бројна  питања о друштвеним мрежама, али и научили шта је појам “нетикеција” и колико је он важан када приступамо “онлајн” комуникацији. Иако се током дигиталне комуникације друга особа не може физички повредити, истраживања показују да последице дигиталног насиља по психофизичко здравље, емоционално и социјално функционисање, као и понашање деце и младих у неким случајевима могу бити веома негативне.

Четвртаци на часу

 

“Тик-ток” разговор о друштвеној мрежи коју користе млади.

 

Размислите пре него што нешто “постујете”, “шерујете”, “твитујете”, “тик-токујете”…

 

Час је припремио наставник информатике и рачунарства а присуствовали су поред учитељице, педагог школе и директор.

Постављамо правила понашања у дигиталном свету.

 

ШТА СМО НАУЧИЛИ ?!

1.  Односите се према другима с поштовањем
Било да пишете мејлове, разговарате на чету, остављате коментаре на социјалним мрежама, учествујете у форумима или радите нешто друго на интернету, понашајте се пристојно и културно. Златно правило сваке комуникације, без обзира да ли се она дешава у реалном или виртуелном вету гласи: не чини другима оно што не желиш да они/е теби чине!

2. Будите свесни/е трагова које остављате у дигиталном свету, размислите пре него што нешто “постујете”, “шерујете”, “твитујете” …
Имајте на уму да информација коју једном поставите на интернет престаје да буде ваше власништво и да заувек губите контролу на њом. НА пример, само једна несмотрено постављена фотографија, неколико година касније, може неком бити препрека за добијање радног места …

3. Обратите пажњу на језик којим комуницирате на интернету
Непримерене, грубе и вулгарне поруке могу повредити некога, иако можда иза њих не стоји нужно лоша намера. Осим тога, већина форума, мрежа и других онлајн сервиса има прописана правила комуницирања, па вам се може десити да вас привремено искључе или да вам трајно онемогуће коришћење тих сервиса.

4. Будите опрезни/е с личним информацијама, не делите их с другима.
Никада не делите личне информације (име, адреса, бројеви телефона, име школе, место живљења) о себи, породици или пријатељима с другима, чак и онда када позитивно процењујете њихове намере. Поштујте упутства за заштиту личних података и правила за креирање безбедне лозинке. То ће повећати вашу безбедност на интернету.

5. Предузмите неопходне мере техничке заштите како бисте предупредили/е могућност насиља
Заштитите свој рачунар антивирус програмима. Приликом регистрације на неку социјалну мрежу, прочитајте упутства за безбедно коришћење.

6. Помозите особама које се не сналазе најбоље на интернету
Свака особа која користи интернет у неком тренутку била је “новајлија” на њему. Будите солидарни/е, помозите другима да безбедније користе интернет, јер тако повећавате и личну безбедност, а интернет чините безбеднијим и бољим местом за све који/е га користе.

7. Будите свесни/е дигиталног насиља
Дигитално насиље чешће је него што то многи млади мисле. Имајте на уму да интернет није креиран с циљем да буде пријатељско окружење за децу и младе! Често млади нису свесни да својим понашањем поврећују друге и да заправо чине дигитално насиље.

8. Немојте пасивно да посматрате дигитално насиље, пријавите га
Дигитално насиље треба пријавити и на њега треба реаговати.

9. Информишите се о дигиталном насиљу
Информишите се о превентивним мерама које можете да предузмете пре него што се дигитално насиље догоди. Запамтите, само заједничким снагама можемо да учинимо интернет безбеднијим и бољим местом за младе!

10. Коришћење интернета сведите на разумну меру
Не трошите превише времена на интернету. Постоје и други занимљиви начини на које можете да потрошите своје слободно време.

 

 

Оваква али и слична предавања ће се наставити у ОШ “Посавски партизани” јер се дигиталне технологије свакодневно развијају а у вези са тим и све негативне појаве које их прате а којима су ученици најподложнији.

 

Share This