Квилинг (енг. Quilling) техника представља уметност стварања дизајнерских украса од папира.

Папир се сече у траке које се потом савијају, ролају и обликују у различите облике који се могу користити за украшавање честитки, слика, кутија, јаја и слично, али исто тако од овог папира се могу направити накит, зидне декорације, и разне друге фигуре. Тракице су ширине од 3 до 5 mm, а дугачке онолико колико нам је потребно. Материјал који је потребан за ову технику су: папири у боји, маказе, лепак, лењир, чачкалице или игле за намотавње. Маштовитост, стрпљење и труд доводе до очаравајућег резултата.

Траке као основа технике “Квилинг”

Ученици на радионици

Ускршње јаје

Како је настала техника?

Квилинг техника постоји већ стотинама година. У доба ренесансе су монаси и монахиње желели да искористе позлаћени папир који се у манастирима користио у процесима обележавања. На тај начин су стварали украсне предмете којима су декорисали верске објекте, као алтернатива скупог злата филиграна. У 18. и 19. веку је ова техника постала разонода женама у Енглеској, које су декорисале своје чајнике и делове намештаја, а касније се проширило и на остатак света.

Након успешно обављених школских обавеза, ученици OШ “Посавски партизани” су пожелели да се забаве, опусте и науче нешто ново током распуста.

У сусрет великом празнику, они су са својом учитељицом Маријаном Вучићевић правили квилинг ускршња јаја и одлично се забавили.

Маштовити ђаци одељења IV-1 са својом учитељицом

 

www.posavskipartizani.edu.rs

Share This