Ове године Дечија недеља је одржана под слоганом „МОЈЕ ЈЕ ПРАВО ДА ЖИВИМ СРЕЋНО И ЗДРАВО – за одрастање без насиља“.

 

Циљ манифестације био је да скрене пажња најшире јавности на проблем насиља над децом, а сви одговорни актери позову на чврсто и умрежено деловање у циљу нулте толеранције према насиљу и заштите сваког детета у нашем друштву.

Наша школа је низом активности током прве недеље октобра радила на подизању свести о овом проблему, али и на развијању толеранције и заједништва међу ученицима.

У старијим разредима активности су организовале литерарна, новинарска, ликовна и филмска секција.

,,Графитом против насиља“ је акција коју су покренули полазници ликовне секције. Ученици су осмислили ефектне слогане који позивају на другарство и ненасиље и приказали су их на радовима који се налазе на скоро сваком месту у школи. Неки су и великог формата.

Своје поруке осмислила је и литерарна секција и њима украсила ходнике школе. Ове поруке су полазници новинарске секције искористили за израду брошуре која је подељена свим ученицима старијих разреда последњег дана Дечје недеље.

Филмска секција је желела да подсети на снагу људске речи те је осмислила и снимила филм ,,Није тешко рећи…“

Филм можете погледати на овом линку: НИЈЕ ТЕШКО РЕЋИ…

 

Дечја недеља  у млађим разредима је започела разменом играчака, школског прибора, али  и загрљаја као и лепих речи.

 

 

 

 

 

 

 

Други дан био је посвећен песми и цртању. Ученици првог и другог разреда су се представили у оквиру активности под називом „Распевана одељенска заједница“,  док су ученици трећег и четвртог разреда цртали на тему „Живи срећно и здраво- школа без насиља “.

 

 

 

 

 

 

Трећег дана Дечје недеље наши млађи основци уживали су у позоришној представи „Принцеза и два гусара“, а 4. октобра  на Светски дан животиња у школском дворишту је организована изложба кућних љубимаца. Ученици су у пратњи својих родитеља, бака и дека, донели и са поносом показали своје псе, мачке, птице, зечеве… На једном месту могло се видети преко осамдесет животиња, а сви који су присуствовали могли су гласањем изабрати ону која им се највише допала. Гласови су на лицу места сабрани и изабрана је најлепша животиња из сваке категорије. Победници су добили дипломе као и захвалнице за успешно представљање кућног љубимца. Гости на изложби су били и малишани из ПУ „Зека“ са својим васпитачицама.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Истог дана ученици II/2 су са својом учитељицом посетили Дом пензионера где су плесали, играли и извели музичку причу „Медведова женидба“. Наши најстарији суграђани су били веома гостопримљиви и срдачни, те су се и они представили певањем и рецитовањем пригодних стихова.

Последњи дан Дечје недеље протекао је у знаку спорта. Прваци и другаци су учествовали у занимљивим штафетним играма у којима су им се придружили и малишани из ПУ „Зека“, док су их ученици трећег разреда бодрили и навијали. Четвртаци су посетили оближње излетиште „Забран“,  где их је стручно лице из „Еко фонда“ упознало са занимљивим подацима о излетишту „Забран“ и о осталим обреновачким излетиштима.

www.posavskipartizani.edu.rs

 

 

 

Share This