Еко кош” и документарни “Немаш изговор” који су снимили ученици школе „Посавски партизани” из Обреновца проглашени за најбоље филмове „Школског еколошког фестивала – ШЕФ 2018“ у организацији ГО Звездара, Београд.

 

 

На Фестивалу је учествовало преко 30 основних и средњих школа из целе Србије, чији су ученици и наставници снимили кратке игране и документарне филмове са темом екологија, рециклажа и очување животне средине. Већина школа послала је по два филма, а конкурс је трајао од почетка септембра до 10. новембра.

„Ми смо се потрудили да изаберемо оно најбоље, где се поред саме форме показао труд и рад и где смо проценили да су деца стварно научила оно што је важно о природи, а затим у својим крактим формама приказали како се треба борити и шта је то што треба чувати. Због тога смо установили и нове награде, као и специјалну награду жирија за најбољу презентацију, јер сматрамо да треба наградити труд и рад“.  – рекла је на почетку председница жирија Емилија Гајић.

 

 

Филмска секција “Посавци” освојила награду за најбољи филм фестивала “ШЕФ” 2018

 

Школски еколошки фестивал – ШЕФ  2018 реализовало је удружење „Звездарски еколошки центар ЗЕЦ“  у партнерству са Друштвом за очување, ревитализацију и промоцију старих заната „Чувари заната“, уз подршку ГО Звездара и суфинансирање од стране Министарства заштите животне средине.

„Звездарски еколошки центар ЗЕЦ“   је удружење које се дуго и озбиљно бави рециклажом и реупотребом материјала, повезује екологију, традицију, културу, старе занате и ради на подизању свести и оснаживању свих узраста почев од вртића, предшколаца, основаца, средњошколаца до сениора.

 

Стил из филма “Еко кош”

 

Награда за најбољи документарни филм одлази такође у руке школи „Посавски партизани“ из Обреновца за дело „Немаш изговор“. “Ја немам изговор да овај филм не добије награду. Технички тачан, одржана форма у границама до којих је могла ићи. Прецизно истраживање на тему” описала је Емилија Гајић председница жирија и филмски уметник.

Награда за најбољи кратки филм односи дело „Еко кош“ и школа „Посавски партизани“ из Обреновца. За најбољу драматизацију приказану језиком који говори филм, а то су кадрови. Са тачном музичком подлогом, али и представљену проблематику као и успостављено решење самом драматизацијом. Апсолутна форма филма.

Филмски плакат

 

Честитамо ђацима наше школе на наградама!

Овде можете погледати и документарни филм “Немаш изговор”.

 

 

 

Share This