На 48. Ревији филмског стваралаштва деце и омладине Србије која се већ традиционално сваке године одржава у Југословенској кинотеци, ђаци ОШ “Посавски партизани” освојили су I (награду) за филм “Без трага” и најбољу камеру за филм “Еко кош”.

 

Награде су понели Ања Ашковић за најбољу режију и Лука Војновић за најбољу камеру.

 

Ања Ашковић прима награду од Зорана Стефановића на 48. Ревији филмског стваралаштва деце и омладине Србије

 

Лука Војновић-Награда за најбољу камеру

 

 

На овај фестивал пријављено је преко 800 филмова. У 4 фестивалска дана селектовано је и приказано 80 филмова који су се такмичили.

Осврт на 48. Ревију филмског стваралаштва деце и омладине Србије на којој су се нашли и филмови ОШ “Посавски партизани” дао је сценариста и продуцент Зоран Стефановић:

” Још неколико продукција показује квалитете који их стимулишу да стално иду напред и да кроз полупрофесионалне услове, на тренутке достигну и професионални квалитет. Такву тежњу примећујемо чак и унутар школског система мањих градова, где можемо наћи и потпуно дефинисану производњу у оквиру основне школе, као што су нам то показали ученици из школе „Посавски партизани“ из Обреновца, у сарадњи са професионалним продукцијама. Филмски рукопис ове деце је упечатљив, било да се баве васпитним минијатурама о малим хулиганима на спортском терену („Еко кош“), дубинама психе и нуминозним односом према дрвету–запису („Дрво“) или потресним тренуцима данашњице где су и најмлађи непосредно угрожени или просто нестају („Без трага“). Појава Обреновчана је још једно освежење ове године и желимо филмској школи „Посавци“ стабилну и узбудљиву будућност “.

 

 

 

 

 

Награђени филмови као и њихови аутори ђаци и ментори били су смештени у дому ученика “Јелица Миловановић” где су им за време фестивала додатно организоване радионице филма и посете културним институцијама у граду Београду.

 

 

Share This