Поводом дана борбе против вршњачког насиља али и толеранције уопште, часове ликовне културе у одељењу V3 посетила je бивша ученица наше школе Јована Ашковић.

 

Јована Ашковић

Јована је студент четврте године медицинског факултета ( St. Јohn’s University), у Њујорку.
Бавила се веома успешно одбојком а као изузетно успешан ученик се показала једнако у природним и друштвеним наукама али и у уметности.
Са ученицима је поделила искуство дељења животног простора и дневних активности са вршњакињама које су различитих националности (Италијанке,Гркиња,Немица,
Летонка ). Оне живе заједно у кући у Њујорку.
Такође, деца су чула искуства са сусретањима а другачијим културама, расама људи, њиховим обичајима и навикама на сваком кораку ( на студијама, у аутобусу, продавници, ресторану…).

Јована Ашковић у одељењу V3

Разноликост је у Њујорку опште прихваћена и уобичајена. Уценици су знатижељно постављали питања Јовани и на енглеском језику а она им је такође на енглеском одговарала. Договор деце са наставницом ликовне културе Весном Вулетом (којој је Јована бивши ђак) је био да док причају деца покушају да ураде свако на свој начин Јованин портрет. Акценат је на томе да се изрази лични утисак који је Јована оставила на појединца бојама, потезима четком, линијом, покретом..

V3

Ученици су погледали и Јованине цртеже које је радила на факултету на изборном предмету цртања. Показала је рад који је склопљен од 16 делова лица које је портрет две особе различитог пола и боје коре у једном лицу. Наставница је питала како ученици тумаче слику. Одговори су били да разумеју да је поента да смо без обзира на пол и боју коже једно-човек.
Јована је то потврдила и рекла да је овим желела да скрене пажњу на то колико је важно да не дискриминишемо једни друге на основу изгледа, боје коже, пола, година, националности, културе и обичаја, већ да тежимо томе да поштујемо различитости а ценимо људске вредности међу нама.

Ученици сликају

Ученицима је потенцирано да је важно да у животу теже томе да постану толерантни људи.
Потом је наставница измешала делове портрета и рекла деци да имају прилику да својим рукама склопе толерантног човека, баш као и у животу што од неких зависи да склопе своје ставове какви бирају да буду, толерантни или не. Ученици су склопили портрет а потом себе и Јовану наградили великим аплаузом.

Изложба

 

Са наставницом Весном Вулетом

Дивно искуство. Жеља  ученика је да Јована поново дође.
Овом приликом јој од срца захваљују!

Share This