У организацији стручног већа за области природних наука, ученици ОШ “Посавски партизани” посетили Астрономску опсерваторију на Звездари, научно-истраживачке установе чија је основна делатност пасивно и селективно посматрање непосредне и даље васионе.

Домаћин ђацима наше школе био је др Гојко Ђурашевић директор Атрономске опсерваторије Београд захваљујући коме су ученици проширили своја знања о астрономији, небеским телима и појавама изван Земље (планетама, звездама, звезданим системима и галаксијама). Рад опсерваторије је усмерен на стицање и анализирање података, као и теоријски рад.

Опсерваторију је пројектовао чешки архитекта Јан Дубови, а по својој намени и научно-истраживачком раду на пољу астрономије по овој чувеној опсерваторији је насеље Звездара добила име.

Основци на путу ка опсерваторији

Основана је 26. марта (7. априла) 1887. године, заједно са Метеоролошком опсерваторијом, а оснивач и њен први Управник био је Милан Недељковић први професор астрономије и метеорологије у Великој школи, оснивач и први управник астрономске и метеоролошке опсерваторије у Београду  о чијем раду и биографији нас је др Ђурашевић опширно упознао кроз занимљиве историјске чињенице у прелепом амбијенту управне зграде у којој је смештена библиотека са најзначајнијим научним радовима и књигама из ове области.

Библиотека Астрономске опсерваторије у Београду која датира из 1932.

 

др Гојко Ђурашевић са знатижељним ђацима “Посавцима”

 

Занимљиве приче о науци

Посета је настављена предавањем на отвореном, разговору са ђацима о будућим школским пројектима и интересовањима на тему науке, затим је уследио и одлазак у павиљон у којем је смештен велики рефрактор покретног крова са апаратом за посматрање звезда (Zeiss) 65/1055 cm изграђен 1932. године (у то доба четврти у Европи) најзначајни телескопу у АОБ-у.

У овом институту данас ради око четрдесетак научника, који тренутно реализују седам пројеката. Према речима директора, некадашњем телескопском посматрању небеског свода – примат је преузело моделирање и симулације на компјутерима. Услед ширења града, дошло је до такозваног светлосног загађења, тако да Звездара више није идеална осматрачница. „Очи” опсерваторије сада су на планини Видојевици код Прокупља, где од прошле године ради и највећи роботизовани телескоп у региону пречника огледала 1,4 метра, назван по Милутину Миланковићу. Локација је идеална, на надморској висини од 1.150 метара, а светлосно загађење је минимално.

Велики рефрактор покретног крова са апаратом за посматрање звезда (Zeiss) 65/1055 cm

 

“Посавци” у Астрономској опсерваторији

 

“Посавци” у Астрономској опсерваторији

 

Након вишесатног дружења и нових сазнања, ђаци ОШ “Посавски партизани” су се кући вратили пуни утисака, доброг расположења, мотивисани науком и познатом латинском фразом која има посебно значење над улазом у Астрономску опсерваторију  “Оmnia in numero et mensura” ( “Све је у броју и мери”).

 

Оmnia in numero et mensura

Share This