Ђаци ОШ ”Посавски партизани” са још 3 школе, ”Мирослав Антић-Мика”  Панчево, “Jанко Веселиновић” Шабац и ”Никола Тесла” из Винче 27. јануара посетили су Кину и град Шангај где су учествовали у зимском спортском кампу ” One Belt One Road” као најбољи тимови представници Србије. Утисци о овој многољудној држави у источној Азији су јаки а то показује велики економски развој и изузетан допринос спорту.

Ђаци на путу ка Кини

Организација кампа је била на завидном нивоу. Организатори су показали изузетну стручност, посвећеност и ангажовање у свом послу. Поред примарних спортских активности, на кампу су организовани и други садржаји који су били богати и занимљиви. Ђаци су посетили ”Ђин-Мау” кулу која има невероватних 420 метара и 88 спратова.

Поглед са последњег спрата је више него невероватан па вам овај утисак преносимо фотографијама…

Шеталиште Банд

Ђаци у кули “Ђин Мао”

Поглед на Шангај

Туристи редовно посећују “Ђин Мао”

Атриум 152 метара

Ђаци ОШ “Посавски партизани” са наставником

Организована је и посета музеју науке и технологије који је један од најистакнутијих у свету у коме су ђаци из Србије и осталих земаља у петосатном разгледању обновили своја постојећа и стекли многа нова знања из области рачунарства и информатике, роботике, физике, хемије и биологије, као и њихов развој кроз историју.

Музеј науке и технологије Шангај

Музеј науке и технологије Шангај

Музеј науке и технологије Шангај

Музеј науке и технологије Шангај

Музеј науке и технологије Шангај

Музеј науке и технологије Шангај

Музеј науке и технологије Шангај

Школство у Кини а посебно у Шангају има дугу и јаку традицију. Даје се велики значај у раду са децом где се посвећује много пажње, па су и резултати увек запажени у целом свету. Посебан акценат у развоју и образовању деце је дат учењу страних језика и формирању здравих навика кроз увођење разноврсних спортских активности већ од најмлађег узраста. Спортски кампови као што је и овај поспешују овакве програме и пружају могућност деци да се друже и упознају обичаје и културу народа из целог света.

Деца на кампу

Деца на кампу

Деца на кампу

Деца на кампу “Оne Belt One Road” у Шангају

Као и остале земље које су биле учеснице овог кампа, и представници Србије су припремили мултимедијалну презентацију пропраћену кореографијом како би што сликовитије представили наше обичаје и културу. Представљени су и наши великани а посебно је посвећена пажња најпознатијим спортистима. На крају презентације је заиграно и Ужичко коло и том приликом су се придружили и остали учесници кампа из Кеније, Панаме, Шри Ланке и Кине.

Презентација Србије

Презентација Србије

Презентација Србије

Презентација Србије

Учешће на кампу подразумевало је озбиљне тренинге и утакмице са истакнутим кинеским фудбалским тимовима у категорији млађих узраста. “Србија има одличне спортисте”-често су говорили интернационални тренери који раде у Кини. На сваком тренингу и утакмици српски ђаци су давали свој максимум, пружајући гледаоцима одличну забаву.


Оно што је још више учинило овај боравак у кампу интересантнијим су тренинзи традиционалних кинеских борилачких вештина, писање писама и својих имена на кинеском језику, упознавање различитих култура, стриктно поштовање распореда активности и склапање пријатељстава.

Тренинг борилачких вештина

Тренинг борилачких вештина

Тренинг борилачких вештина

Полазници кампа на тренингу

Кинеска храна има више стилова у зависности од региона Кине, а од којих су неки постали популарни у другим крајевима света. Традиционална кинеска кухиња укључује Анхуи, Кантонску, Фуџијанску, Јиангсу, Шандонг и Зеијанг кухињу. Ученицима из Србије се оваква комбинација укуса и зачина није много допала јер није типично за наше подручје, па су првих неколико дана на пребогатом менију углавном у тањирима наше деце налазили плодови лубенице и пиринач. На сву срећу за доручак је припремана храна која је више прилагођена нашим укусима па су и кинеске штапиће тада замењивале виљушка, кашика и нож.

У ишчекивању домаће кухиње

Кинеска храна

Кинеска храна

Фудбалери у Шангају

Шангај ноћу

Шангај ноћу

Поглед из авиона

Боинг 777

Целокупан утисак ђака и наставника који су посетили Кину се може наградити оценом 5 јер су деца из Србије показала изузетно владање, манире, комуникацију и уважавање других култура и различитости. Шангај им је пружио пријатан и незабораван боравак, мноштво различитих мириса и укуса, пуно светла, чудне музике и лепих успомена за цео свој живот.

Аутор текста и фотографија: Предраг Вукосављевић.

Видео путопис: https://www.youtube.com/watch?v=7R1wyDL1Dwg

 

Share This