Ученици филмске секције наше школе су поносно представили нашу земљу на међународном филмском фестивалу “Giffoni”, одржаном од 5. до 10. октобра у Скопљу. Са преко 600 учесника из 10 земаља, наши талентовани ученици освојили су награду за најбољи кратки-играни филм у оштрој конкуренцији.

Giffoni филмски фестивал је познат по томе што омогућава младим филмским ствараоцима да изложе свој рад међународној јавности и стекну искуства и познанства са светским талентима. Ова година није била изузетак, са многим младим креативцима који су представљали своје школе и земље. Наши ученици Страхиња Крстић, Михаило Пешић, Никола Симоновић, Петра Урошевић, Наталија Исаиловић и Михаило Пејовић  представили су се са кратким-играним филмом “Сусрет” (“Encounter”) који је освојио срца како жирија тако и посетилаца фестивала. За своје изузетне постигнуће, добили су награду за најбољи кратки-играни филм у конкуренцији у тој категорији.

“Посавци” на филмском фестивалу Giffoni

Присутни на отварању фестивала, наши ученици били су сведоци наступа изврсних филмских радова из целог света. Професионалци из области филма, режисери, и актери, деловали су као жири, пружајући корисне савете али и похвале младим филмским ствараоцима. Наставник и оснивач филмске секције у нашој школи, Предраг Вукосављевић, изразио је понос и радост због успеха својих ученика: “Ово је велики успех за нас и за нашу школу. Филмска секција “Посавци” је постала извор талената и иновација, и ова награда само потврђује нашу ангажованост ка стварању и јачању филмске писмености у нашој земљи.” Осим триумфа на фестивалу, ученици су стекли и непроцениво искуство и могућност за сарађивање са вршњацима из различитих делова света, што ће сигурно обогатити њихову креативну визију.

Македонска кинотека

 

Представљање публици

 

Ученици и наставници наше школе су срећни због постизања овог значајног успеха и радују се будућим подвизима наших талентованих младих филмских ствараоца. Ученици филмске секције наше школе нису само понели награду за најбољи кратки-играни филм на међународном филмском фестивалу “Giffoni” у Скопљу, већ су и деловали као инспиративни предавачи и наставници. Заједно са наставником, деца из филмске секције држала су радионицу кратког-играног филма за пријављене јуниоре а који су такође учествовали у програму филмског фестивала. Радионица је била истинско креативно место где су наши ученици предавали своје знање и вештине младим филмским ентузијастима. Под наставничким вођством, мали креатори развијали су своје идеје, учили о процесу филмске продукције и стварали кратке филмске дела која су касније била приказана на завршној вечери фестивала. Ова иницијатива није само просветлила ученике наше школе, већ је и допринела духу заједништва и размене идеја између деце из различитих делова света. Радионица је постала место за креативност, где су ученици наше школе делили своју страст и таленат са вршњацима, остављајући дубок и трајан утисак на све учеснике.

Радионица кратког-филма

Директор фестивала Дарко Башески изразио је задовољство и радост поводом успешне радионице: “Ово искуство је било фантастично не само за нас, већ и за сву децу која су била део овог пројекта. Видети како се креативност и идеје шире међу децом из различитих култура и традиција је заиста невероватно.”

 

На завршној вечери фестивала, кратки филмови израђени на радионици били су приказани пред публиком, што је додатно усрећило све полазнике филмске радионице али и предавача-ученика. Ово искуство ће несумњиво остати у сећању свих учесника и обогатити њихов филмски пут.

 

Share This